« Occasions»

Gepubliceerd op 07-03-2022

De naam occasions is simpelweg een andere benaming voor tweedehands auto's. Maar waar komt deze naam eigenlijk vandaan en waarom zeggen we niet gewoon ‘tweedehands auto’?

Betekenis 

De naam occasion is afgeleid uit de Franse term ‘voiture d’occasion’, wat letterlijk betekent ‘gebruikte auto’. Enkel het woord ‘Occasion’ betekent in het Frans zoiets als ‘gelegenheden’, ‘buitenkansjes’ of ‘aanbieding’en'. In Nederland en België is dit woord vervormd tot okkasie, al hoor je dit in de volksmond zelden voorbij komen. Veel vaker wordt er gebruik gemaakt van de Engelse uitspraak ‘occasion’. In het Engels wordt het woord echter gebruikt in andere verbanden en niet als benaming voor een tweedehands auto. 

Nieuw kentekenbewijs

Autoverkopers bestellen nieuwe auto’s direct bij de importeur. Wanneer de auto in Nederland arriveert en er een nieuwe eigenaar is gevonden, kunnen een kenteken en het bijbehorende kentekenbewijs aangevraagd worden. Dit kentekenbewijs bestaat uit twee delen. Bij de verkoop van occasions wordt het kentekenbewijs deel II aangepast en wordt de datum veranderd in de datum waarop de auto officieel op naam van de nieuwe eigenaar komt te staan. Het kenteken wordt dan opnieuw uitgegeven. 

Voordelen 

De aanschafprijs van occasions ligt vele malen lager dan de prijs van een nieuwe auto. Daarnaast is de afschrijving van een tweedehands auto een stuk lager. Inmiddels is het aanbod erg groot, waardoor er voor iedereen wel een geschikte auto op de markt is, van een slechts één jaar oude auto tot een oldtimer. In tegenstelling tot een nieuw geproduceerde auto, zit er op een tweedehands auto geen levertijd en kun je vaak in erg korte tijd in je ‘nieuwe’ auto rondrijden. Tegenover al deze voordelen staat wel dat de kosten van onderhoud en reparatie vaak hoger zijn bij occasions. 

De aanschaf

Bij het kopen van een tweedehands auto dien je rekening te houden met een aantal zaken. Net als bij de aanschaf van een nieuwe auto is het handig om vooraf te bepalen wat je budget is en wat voor merk en welk model je zou willen. Daarnaast dien je bij de aanschaf van occasions extra rekening te houden met veiligheid en de betrouwbaarheid van de auto. Wanneer je in een tweedehands auto rijdt, is de kans groot dat je eerder wat gebreken tegen komt. Wanneer je auto nog niet zo oud is, kan deze nog wel eens fabrieksgarantie hebben, daar deze in sommige gevallen oploopt tot zeven jaar. Mocht de auto geen fabrieksgarantie meer hebben, dan zijn alle door ons aangeboden occasions nog voorzien van zes maanden BOVAG Garantie. 

people-gcc7db0c03-1920-1646659603.jpg