« Aandachtspunten bij het kopen van een occasion»

Gepubliceerd op 13-04-2022

Occasions worden via verschillende wegen te koop aangeboden. Door particulieren, autohandelaren of via een dealer. Waar ga je naartoe wanneer je een occasion zoekt en wat zijn de voor- en nadelen van iedere verkoper?

Particuliere verkoper

Via particulieren een tweedehands auto kopen is vaak voordeliger dan via een dealer of autohandelaar, hier zitten echter meer risico’s aan verbonden. Je weet namelijk nooit helemaal zeker of de auto geen gebreken heeft en de garantie is vaak al verlopen.

Om die risico’s te beperken kun je voorafgaand aan je koop een kentekencheck doen. Er zijn zowel gratis al betaalde kentekenchecks te vinden voor occasions. Via de gratis versie kun je informatie opvragen over de APK-vervaldatum en de geschatte waarde van de auto. Dit laatste kan je, met name bij de particuliere occasion verkoper, helpen bij de onderhandeling over de prijs. Met een betaalde kentekencheck kun je daarbij ook de kilometerstand, het aantal eigenaren en het schadeverleden opvragen. 


Autodealer of -handelaar

Koop je toch liever een tweedehands auto bij een dealer of autohandelaar? Dan is het verstandig om uit te zoeken of deze verkoper een BOVAG-keurmerk heeft. BOVAG is een brancheorganisatie waarvan de aangesloten bedrijven moeten voldoen aan strengen kwaliteitseisen. De prijs van occasions zijn bij een BOVAG-garage vaak wat hoger maar daar tegenover staan een hoop voordelen:
6 maanden reparatiegarantie (geldt alleen voor draaiende onderdelen en voor occasions met een minimale prijs van € 4500,-). 
vervangend vervoer wanneer je auto gerepareerd wordt
een grote technische keuring voorafgaand aan de aanschaf
Onderhoud door professionele monteurs, volgens richtlijnen van de autofabrikant
Bemiddeling bij eventuele conflicten met het autobedrijf

Kleur

Dan zijn er nog een aantal andere punten om rekening mee te houden wanneer je naar occasions gaat kijken. Eén daarvan is de kleur van de auto. Wanneer je van plan bent om de occasion na een paar jaar weer door te verkopen, is het raadzaam om te onderzoeken welke kleuren goed verkopen. De afgelopen jaren is het meest op internet gezocht naar zilveren, grijze en zwarte occasions. Op de nieuwere modellen is wit een populaire kleur. Dit maakt een auto meer waardevast.


Kosten

De maandelijkse kosten voor een auto bestaan uit de verzekering en motorrijtuigenbelasting. Hoeveel belasting je moet betalen is afhankelijk van het gewicht van de occasion, de brandstof waarop deze rijdt en de provincie waarin je woont. 

Tenaamstelling

Wanneer je een occasion koopt, dient het kenteken nog op jouw naam gezet te worden. Dit wordt een overschrijving genoemd. De verkoper geeft je bij de overdracht van de auto een tenaamstellingsbewijs (deel IB) met het overschrijvingsbewijs of een kentekenkaart met beide delen van de tenaamstellingscode mee. Veertien dagen na de koop van de auto dient je kentekenkaart in orde te zijn en dient de auto op jouw naam te staan. 

pexels-antoni-shkraba-7144207-1649857169.jpg