« Box Box Box!!!»

Gepubliceerd op 27-10-2022

De dagen worden steeds kouder en dat betekent dat we weer veel vragen krijgen over de bandenwissel. Is het wel nodig om je banden te wisselen? Wat is het verschil tussen zomer en winterbanden? Is een bandenwissel verplicht? We leggen graag uit hoe het zit.


Winterbanden

Winterbanden, ook wel sneeuwbanden genoemd, zijn speciaal gemaakt om de lagere temperaturen te trotseren. Ze zijn gemaakt van flexibel rubber dat niet hard wordt en hebben brede, diepe groeven. Hierdoor hebben winterbanden een goede wegligging bij koud en nat weer. Het profiel op deze banden zorgt er tevens voor dat de remafstand korter wordt. 


Zomerbanden

Zomerbanden zorgen voor een betere wegligging bij zomerse temperaturen tot boven de 30 graden Celsius. 


Wanneer banden wisselen?

Wanneer de temperatuur daalt naar 7 graden Celsius is het tijd om de winterbanden onder de auto te leggen, of om dit te laten doen natuurlijk. Andersom geldt dat deze banden weer vervangen mogen worden voor zomerbanden wanneer de temperatuur boven de 7 graden Celsius uitkomt. 

* Misschien vind je het makkelijker om te onthouden dat de banden gewisseld mogen worden wanneer de klok verzet wordt. 

** Wanneer je op all-season banden met een 3PMSF markering rijdt, dan hoef je je geen zorgen te maken om een bandenwissel.


Wetgeving omtrent bandenwissel

Er bestaat in Nederland geen wet- of regelgeving omtrent het wisselen van de banden van je auto. Het is de verantwoordelijkheid van de bestuurder om voor een veilige auto te zorgen en de keuze te maken wanneer en of zij de bandenwissel (laten) uitvoeren. Het is tevens niet verboden om met winterbanden in de zomer door te rijden en visa versa. Maar of dit verstandig is?


Winterbanden in de zomer 

Door met het zachte rubber van de winterbanden over het hete wegdek te rijden, slijten de banden vele malen sneller. Tevens is de rolweerstand van winterbanden door zijn grove profiel groter dan die van zomerbanden. Het gevolg is meer CO2 uitstoot en meer brandstofverbruik. Dat laatste is met de hedendaagse brandstofprijzen geen pretje.

Wil jij voor deze winter nog een bandenwissel laten uitvoeren? Plan dan gemakkelijk online je afspraak in of neem contact met ons op. 

Je winter- en zomerwielen mogen in ons bandenhotel verblijven! 

banden-01666862489.jpg